Sangundervisning i København

Få en gratis og uforpligtende prøvetime

Lære at synge og bruge din sangstemme i København

Vil du gerne lære at kontrollere og bruge din stemme til sang? Eller vil du rigtig gerne udvikle din sangstemme så du kan synge endnu federe og ramme endnu flere toner? Så er du havnet det rigtige sted! I Mikkels Musikskole har vi rigtig mange og dygtige sanglærere i København, som bare venter på at kunne hjælpe dig mod at blive den sanger, du gene vil være. I Mikkels Musikskole tilbyder vi altid:

  • Sangundervisning hjemme hos dig.
  • Sangundervisning på et tidspunkt, der passer dig.
  • En gratis og helt uforpligtende prøvetime i sang, inden du beslutter dig.
  • Sangundervisning på alle niveauer.
  • Engagerede og pædagogiske sangundervisere.

Hvor i København kan jeg få sangundervisning?

Over det hele, kort sagt. København er et af vores bedst repræsenterede områder, og du kan altid finde sangundervisere hos os, hvis du bor på:

  • Østerbro
  • Nørrebro
  • Indre By
  • Vesterbro
  • Amager

Men absolut også hvis du bor i yderområderne af København, for vi har også gode undervisermuligheder, hvis du fx bor i Lyngby, Vanløse, Brønshøj, Hvidovre, Rødovre, Albertslund, Kastrup og Taarnby. På Frederiksberg har vi også gode muligheder.

Mikkels Musikskole har kontor i København SV, og vores lager er på Frederiksberg, så man kan roligt sige, at I København, der er vi lokalkendte. Selvom Mikkels Musikskole er landsdækkende, så er alle vores underviser lokale i de enkelte byer.

Københavns billigste og nemmeste sangundervisning

Vores mission er at gøre det muligt for alle i Danmark at få musikundervisning. Det betyder, at vi har udviklet et koncept, som gør det nemt og billigt at blive undervist i sit yndlingsinstrument. Det er både tilpasset logistisk, geografisk og økonomisk, så alle kan være med. Vores privatundervisning foregår som udgangspunkt altid hjemme hos eleven.

Hvis undervisning hjemme hos dig af en eller anden grund ikke passer så godt, så har du også andre muligheder:

Lige nu har vi samarbejde med mere end 25 skoler fordelt over hele landet - og vi har plads til flere. I Københavnsområdet har vi fx musikskole på Vestegnens Privatskole, Copenhagen City School og Sankt Knud Lavard Skole i Kgs. Lyngby. 

Vi har også vikarer i musikundervisningen på bl.a. Skolen på Duevej på Frederiksberg og Salix Skolen i Valby. Står din skole og mangler netop en musiklærer, så har vi også kompetente og søde undervisere, der kan hjælpe med det.

Sangundervisere i København

Vi tror på, at vores underviseres evne til at mærke eleven og gå pædagogisk til værks i undervisningen er mindst lige så vigtigt, som at de er teknisk dygtige på deres instrument. Denne egenskab er særlig vigtig, når det kommer til sang. Når du synger er kroppen dit instrument, og det kræver en ekstra nænsom tilgang til instrumentet, når eleven sådan går rundt med det hele tiden. 

Netop med sangundervisning er det vigtigt, at undervisningen bliver målrettet den enkelte elev og tager udgangspunkt i, hvor eleven er på den enkelte dag. Du vil altid opleve, at vores sangundervisere er:

  • Fagligt dygtige.
  • Har et pædagogisk udgangspunkt.
  • Fra dit lokalområde.

Vores sangundervisere underviser i deres lokalområde i København, så du vil opleve, at din underviser er stedkendt. Udover hvor du bor, så matcher vi dig og underviser ud fra disse kriterier:

  • Instrument.
  • Niveau.
  • Særlige ønsker.

Musikgenrer og sangundervisning

Særlige ønsker kan fx være, at du bare drømmer om at synge en helt bestemt musikgenre. Det kan også være, at du ved, at det bare SKAL være Anne Rosing-metoden, eller noget helt tredje. Hvis du fx vil beskæftige dig med en bestemt genre, så hører der typisk også specifikke teknikker til. 

  • Opera - hvis du gerne vil dykke ned i operasangen, så kan I fx arbejde med det dramatiske. Opera er musikdramatik og handler meget om at formidle handlingen. 
  • Singer/Songwriter - er et udtryk, folk. bruger om musikere, der selv skriver,  komponerer og fremfører egen musik - ofte med klaver eller guitar som instrument. Her kan I også arbejde med formidlingen af teksterne og den historie, der bliver fortalt. Og så kan I arbejde på grundlæggende teknik, så dine egne sange kan lyde så fedt som overhovedet muligt.
  • Blues - en af de ting, der kendetegner bluesen er akkordkadencerne, som har en bestemt form. Dertil kan I i sangtimerne fx arbejde med de såkaldte blå toner, som har en stor betydning i bluesmusikken, og arbejde med, hvordan man improviserer som sanger.

Der er mange andre stilarter, du kan dykke ned i, det er bare om at gå på opdagelse i musikkens verden.

Ved du allerede ved din tilmelding, at du gerne vil fokusere på noget bestemt i undervisningen, så skriv en kommentar til os, så vi kan tage hensyn til netop det.

Selve sangundervisningen

Vi har mange undervisere, som alle har forkellige baggrunde for at være dygtige undervisere. Vi har alt fra autodidakte musikere, konservatorieuddannede musikere, professionelle musikere, læreruddannede, MGK-studerende til geniale spejderledere. Ens for dem alle er, at de vil skabe den bedste sangundervisning, som giver værdi for dig.

Sangundervisningens form

Der er mange måder at lave sangundervisning, og i Mikkels Musikskole vil du også finde lige så mange måder som undervisere. Er du begynder på sang, så vil du dog højest sandsynligt komme igennem nogle grundlæggende teknikker og viden, som er god at have, hvis du vil være sanger.

Sådanne ting kunne fx være:

  • Hvordan du bruger din vejrtrækning, som fx ikke må være overfladisk. Du kan også øve dig i ikke at bruge al luften i lungerne lige med det samme. På den måde vil du kunne styre, hvor lang tid du kan holde en tone.
  • Hvad mellemgulvet er, og hvor du bruger det. Mellemgulvet er en muskel, der findes mellem maven og lungerne, og du bruger fx mellemgulvet til at trække vejret. Ja, og til at synge.
  • Hvordan din brystkasse kan være åben, så du ikke synker sammen, når du synger.
  • Hvordan din positur er. Det er fx rigtig godt at have fødderne solidt placeret på gulvet, let spredte ben, og ikke for meget svag i lænden.
  • Derudover kan I arbejde med deciderede teknikker. Der findes forskellige, som er med til at gøre din sang lettere og give dit udtryk forskellige nuancer.

Hvor lang tid får jeg sangundervisning?

Vores private sangundervisning varer altid 60 minutter per lektion. Hos os får du også altid en gratis og uforpligtende prøvetime, så du og din sangunderviser kan finde ud af, om vi nu også har lavet det helt rigtig match. Efter din gratis prøvetime skal du tage stilling til, om du vi købe et modul. 

Vi er en af de eneste musikskoler, der har en kort bindingsperiode, som er på et modul á 10 lektioner. Dvs. du betaler kun for 10 lektioner ad gangen. Når dine 10 lektioner er ved at nå enden, bliver du påmindet på mail, og du kan så overveje, om du vil fortsætte endnu et modul. Du kan fortsætte så længe, du overhovedet har lyst.

Kan vi få en hel time til at gå med sangundervisning?

Ja, det kan du tro. En time kan lyde af meget for fx små børn, men et rigtig godt tip til undervisningen er at holde pauser undervejs. Det kan både være afbræk fra selve musikken, men det kan også være aktive pauser. Pauser er nemlig rigtig godt for indlæringen, og rigtig godt for alle undervejs i et læringsforløb. Aktive pauser i sangundervisningen kan fx bruges på:

  • Udstrækning af kroppen. Det er meget vigtigt at være afslappet, når du synger.
  • Øve rytmer og toneforståelse. Forståelse for musikken kræver en kropslig forståelse af toner og rytmer. 
  • Kanonssang til for fremtiden at kunne synge flerstemmigt med din sanglærer og andre.
  • Inspirationsvideoer og snakke om inspiration.

Sanginspiration i København

For at du kan blive ved med at udvikle dig, kan vi virkelig anbefale dig at finde god inspiration rundt omkring. Så er det godt at huske, at din sangunderviser er lokal og kender helt sikkert til en masse gode steder i jeres lokalmiljø, der har fx livemusik. Så brug din underviser til at opdage ny, spændende musik. 

  • La Fontaine midt i københavn er der måske en særlig jazzsanger, der kommer?
  • Måske får DR Koncerthuset besøg af en stor operasanger?
  • Har Amager Bio et stort navn på plakaten?
  • Er der dansefest på Alice på Nørrebro?

I København er der altid gode muligheder for at finde musikinspiration, det kræver kun åbenhed fra dig. Så det er bare om at komme igang, folde ørerne ud og bliv klogere på mulighederne.

Kom godt i gang med sangen

Når du synger, skal det være sjovt, det er det vigtigste. Men det er også vigtigt, at du ikke slider på stemmen, når du synger. Derfor skal du også øve dig på de forskellige teknikker, du lærer af din underviser, træning af kroppen og din kropsholdning, mens du synger. Her er et par gode øvetips til dig, der gerne vil være en dygtig sanger:

  • Opsummer det, du har lært hver dag. Det behøver ikke være lang tid, faktisk hellere øve dig lidt hver dag end meget én gang om ugen.
  • Syng en masse og syng sammen med andre! Du træner din stemme, dine ører og bliver generelt klogere på din egen sangstemme.
  • Træn din krop. Når du synger, så er din krop dit instrument, og den skal gerne være stærk. Du kan fx starte med at strække ud i nakke, hals, skuldre, ryd og læn hver dag. Derudover er det rigtig god at styrke din ryg, læn og mavemuskler.
  • Og så skal du ikke lyde præcis som Adele den allerførste dag! Faktisk er det meget federe, hvis du går efter at finde din helt egen lyd.

Vil akkompagnere din sang?

Så kan du også gennem Mikkels Musikskole få undervisning i fx klaver og guitar, så du kan selv kan spille til din sang. VI tilbyder også køb af instrumenter, hvis du ikke selv har.

Coronasikker sangundervisning

Er du i forbindelse med covid-19 lidt utryg ved at skulle være på skolen eller musikskolen, så er vores hjemmeundervisning i sang en god mulighed for dig. Vores undervisere følger regeringens retningslinjer, og vi har endda udfærdiget vores egne retningslinjer, som er specifikt for musikundervisning. Du kan læse om dem her.

Kunsten at synge

At synge er en meget gammel udtryksform, og her i landet betyder sang og fællessang rigtig meget for vores kultur. Det er fx en specielt dansk tradition at lave lejlighedssange til fester, hvor vi både fortæller en historie om festens midtpunkt, men også finder hinanden i sangen. 

Fællessang skaber også sammenhold på tværs, det har vi også kunne se i 2020, hvor Danmarks Radio brugte fællessang til at få folk samlet - "sammen hver for sig". At synge og synge sammen skaber samhørighed både fysisk og kemisk i hjernen. 

  • Kemisk - Når vi synger, udløses dopamin og endorfiner i hjernen, vi bliver ganske enkelt gladere. Når vi så synger sammen, så kan det udløse det hormon, der hedder oxytocin, som skaber tillid.
  • Fysisk - et svensk studie har vist, at korsangere faktisk synkroniserer både vejrtrækning og hjerterytme, så de er "i synch". 

Sang er, når luften går gennem dine lunger op til dine stemmelæber. Luften får dine stemmelæber til at vibrere og det er det, der skaber lyden. Du kan faktisk træne dine stemmelæber og lære dem bedre at kende. På den må kan du kontrollere din lyd, klang, tonernes længde og volumen. 

Sangteknik

Ligesom med andre instrumenter, så bruger du kroppens hulrum til at skabe lyd, når du synger. Der er mange forskellige til gange til at træne sang. I Danmark har vi faktisk to meget store sangtekniske metoder, som er lavet af hhv. sangpædagogerne Cathrine Sadolin og Anne Rosing

I Danmark bruger nogle sangere også udenlandske teknikker som fx Estill Voice Training. Det er ikke sikkert, at netop din sanglærer arbejder med nogle af disse metoder, men her er et par eksempler på, hvad de to danske sangmetoder er:

Anne Rosing-metoden

Anne Rosing er sangpædagog og er grundlægger af Anne Rosing  Instituttet, som ligger i Hellerup nær København. 


Anne Rosing-metoden handler om at finde det specielle ved netop din stemme. Her er det grundlæggende mål at finde frem til, hvordan du kan give din stemme de optimale arbejdsbetingelser, så du kan udtrykke dig frit. Anne Rosing tror på kernestemmen hos den enkelte, og den kan frigøres gennem stemmearbejde og fysiske øvelser.

Cathrine Sadolin

Cathrine Sadonlin er stemmeforsker og sanglærer og har grundlagt Complete Vocal Institute i København. Metoden, hun har udviklet, tager udgangspunkt i 4 sangfunktioner, her er et par stykker:

  • Neutral, som er en stille form for sang, uden noget kant. I neutral holder man helst stemmen i det lavere register. Denne funktion er god til følsomme stykker af sange.

  • Overdrive, som er helt modsat neutral. Her skal du virkelig give den gas, og lægge sig i det øverste register af volume. Ovedrive bruges ofte i rockmusik.

Syng flerstemmigt

Lige som med akkorder på fx guitar eller klaver, kan du også skabe harmonier med flere toner med sang. Det kræver selvfølgelig flere stemmer, så I kan synge flere toner. I "stabler" således toner ovenpå hinanden, og vestlig musik vil I typisk arbejde med dur- og mol-akkorder. 

Du kan udvide akkorderne med alle de toner, du vil og synes er lækkert.

Du kan altid bruge de mange tutorials, der er på fx Youtube til at lytte til forskellige måder at lave vokal-musik på. Hvis du gerne vil lære mere om akkorder lige nu og her, så kan du lede i de mange musikalske apps til smartphones, som kan give dig et godt overblik. 

Inspiration til din sang

En af de meget vigtige ting at kunne, når du synger, det er at bruge øret og lytte til dig selv og andre. Vi anbefaler altid vores elever at opsøge inspiration og lytte en masse. På den måde kan lære dig selv at genkende sangteknikker og andre sangtekniske virkemidler. 

Hvis du har brug for en guide til at komme i gang med at lytte til forskellige sangere, så er her en liste med professionelle sangere, som kan nogle forskellige ting:

  • Elton John
  • Ian Gillan
  • Dua Lipa
  • Jada
  • Ella Fitzgerald
  • Robert Plant
  • Bon Iver
  • Tina Turner
  • Janis Joplin
  • Freddie Mercury
  • Nikolaj Vonsild
  • Kate Bush

Hvis du gerne vil træne dit øre, er det også en mulighed at få undervisning i hørelære gennem Mikkels Musikskole. Eller du kan supplere med sangskriverundervisning, hvis du gerne vil i gang med at skrive selv.