Ukuleleundervisning i Aalborg

Få en gratis og uforpligtende prøvetime

Lær at spille ukulele i Aalborg

Ukulelen er blevet meget populær i de senere år. Det er et meget overskueligt instrument at begynde på, og du har mulighed for at købe et ganske udemærket instrument til en rimelig pris. Måske du har tænkt på at begynde? Måske er du allerede i gang, men vil gerne være endnu bedre? 

Mikkels Musikskole kan sørge for en underviser til dig, direkte leveret til din hoveddør. Alle vores undervisere er Aalborg-lokale, og du kan selv bestemme tid og sted for dine lektioner. Vi underviser alle aldre og niveauer både børn, voksne, begyndere og eksperter. Du får altid:

  • Ukuleleundervisning hjemme hos dig - eller hvor det passer bedst.

  • En gratis og helt uforpligtende prøvetime.

  • Undervisning med dig i fokus.

  • Mulighed til at bestemme, hvad du vil lære.

  • Et fleksibelt forløb, som passer dig.

Hvor i Aalborg kan jeg få ukuleleundervisning?

Vi har mange undervisere i Aalborg og den nære omegn, så du kan altid finde undervisere i fx:

  • Aalborg Centrum

  • Vestbyen

  • Nørresundby

  • Aalborg SV

Vær ikke nervøs, hvis du bor lidt uden for Aalborg, der har vi også undervisere. Du kan finde os i nærområderne fx: Hasseris, Øster Sundby, Nørre Tranders og Lindholm. Byerne, som står her, er blot eksempler, vi er selvfølgelig mange flere steder.

Mikkels Musikskole har kontor og lager i København, men din ukuleleunderviser er Aalborg-genser og kender området godt. 

Aalborgs bedste ukuleleundervisning

Vi mener, at alle skal have muligheden for, at blive undervist i musik. Det er uanset dit budget, din placering og din geografi. Derfor tilpasser vi undervisningen specielt til dig og dine ønsker, så du kan blive den musiker, du drømmer om. Planlægningen af dine lektioner foregår mellem dig og din underviser, så forløbet bliver så fleksibelt som muligt. Vi har forskellige tilbud, så du kan vælge:

Du kan altid skrive til os via kontaktformularen her, hvis du har spørgsmål eller andet. Vi samarbejder lige nu bl.a. med Mentiqa Nordjylland i Nørresundby.

Din ukuleleunderviser i Aalborg

Din underviser er lokal, og det er muligt, at du faktisk kender din underviser på forhånd. Det er vigtigt, at du føler dig tryg i din undervisning, og derfor former alle vores undervisere dine lektioner, efter hvad du ønsker. Din underviser er rutineret musiker, men også en god guide i musikkens verden. Brug gerne din undervisers viden, til at finde din egen vej.

Vores fornemmeste mål er, at du bliver den musiker, du ønsker. Hvis du brænder for noget bestemt, så sig det til din underviser, så I kan arbejde med det. Uanset hvad din passion er, vil din underviser altid tage dig seriøst. Du kan altid regne med:

  • Støtte og motivation hele vejen.

  • At din underviser lytter til dig.

  • At vores undervisere hjælper dig på vej med idéer, hvis du er i tvivl.

Når vi matcher dig med en underviser, gør vi det ud fra dit område, men også ud fra et par andre ting fx:

  • Dit instrument.

  • Dit niveau.

  • Særlige ønsker.

Musikgenrer og ukulele

Særlige ønsker kunne være en bestemt genre, som du ser dig selv i? Din ukulelelærer hjælper dig med at navigere i musikken, og sammen finder I det, som passer til dig. Måske er du interesseret i folk-musik? Eller pop? Der er mange genrer, og de kan være svære at skille fra hinanden. Her får et par eksempler på, hvad du kan forvente af forskellige genrer, som ukulele-spiller:

  • Folk - En genre hvor du ofte både spiller og synger samtidig. I denne genre skal du kunne skifte mellem akkorder og lave fingerspil. Ofte består sangene af simple kadencer med kor, percussion og strengeinstrumenter.

  • Jazz - En meget bred genre, og et sted ukulelen ikke er set så tit. Måske skal du være den første? Man kan dog sagtens spille jazz på en ukulele, så hvis du er til komplicerede kadencer og rytmer, er dette genren for dig. Udover dette er improvisation en stor del af denne genre!

  • Singer-songwriter - Mere et koncept end en genre, men meget passende for ukulelen. Denne genre begår sig på musikere som skriver, komponerer og fremfører deres musik selv. I den senere tid er ukulelen blevet meget populær for singer-songwriters!

Hvis du er i tvivl om, hvad der passer til dig, så hjælper din underviser naturligvis. Hvis du allerede ved, hvad du gerne vil i gang med, inden din tilmelding i musikskole, så skriv det til os, i din tilmelding her. Så har vi det med, når vi matcher dig med en underviser.

Selve ukuleleundervisningen

Din undervisning bliver unik, ligesom alle vores undervisere er unikke. De er forskellige musikere, med mange spændende erfaringer. Det er vigtigt, at du taler med din underviser, så undervisningen får størst mulig værdi for dig. Der er forskellige teknikker og stilarter at lære på ukulele, og din underviser hjælper dig med at forstå, og anvende dem. 

Ukuleleundervisningens form

Hvis du er begynder, vil I starte med basal forståelse af ukulelen. Det involverer simple teknikker og forståelse for toner, og akkord-lære. At spille ukulele bygger på muskelhukommelse, så man skal lave en øvelse mange gange, før den sidder helt fast. Det kan virke lidt frustrerende, men din underviser hjælper dig godt igennem.

Starten på din undervisning er meget vigtigt, fordi det er her, I lægger fundamentet for din videre udvikling. Her er et par ting, som enhver ny ukulelespiller har gavn af at undersøge:

  • Hvordan du holder din ukulele korrekt.

  • Hvordan du stemmer din ukulele.

  • Basis akkorder og skalaer.

  • Hvordan du laver anslag med højre hånd.

  • Tonernes placering og afstand til hinanden.

Fokus i undervisningen

Måske har du andre måder, som du gerne vil arbejde med ukulelen på. Det kunne fx være:

  • At spille og synge samtidig.

  • At skrive dine egne sange.

  • At lære at improvisere, så du kan "jamme" med andre.

Uanset hvilken vej du vil gå, er det vigtigt at lære de forskellige teknikker korrekt i starten. Hellere spille langsomt og korrekt, end hurtigt og forkert. Gentagelse er nøglen til at spille musik, jo flere gange du spiller noget, jo bedre bliver du til det. Det kan være hårdt, men tab ikke modet! Lige pludselig sidder det på rygraden!

Hvor lang tid får jeg ukuleleundervisning?

Et modul hos os består af 10 lektioner, som hver varer 60 minutter. Fordi du selv aftaler timerne med din underviser, er der ingen tidshorisont på et modul. Først når du har fået din gratis prøvetime, skal du beslutte om du vil købe et modul. Når så det modul nærmer sig enden, giver vi dig besked, og så kan du forlænge modulet. 

Kan vi få en hel time til at gå?

Ja da! Det kan være hårdt at lære et instrument, så det er vigtigt I holder pauser undervejs. Pauser er rigtig godt for indlæringen. Det er almindeligt at spille sig blind på en øvelse, og så er det bedst at lægge den fra sig, og vende tilbage senere. Her er nogle forslag til hvordan I kan bruge jeres pauser godt:

  • Udforsk ny musik med din underviser, og analyser det sammen.

  • Lav nogle rytmeøvelser.

  • Stemmeøvelser er gode, uanset om man synger eller ej. Med træning af stemmen lærer du også at bruge dit øre og fornemme tonerne i kroppen. Tonegenkendelse er nemlig også muskelhukommelse.

Om inspiration

Inspiration kommer ikke altid let, og her er det vigtigt, at du opsøger den. En af de mest effektive måder er, at opleve live-musik. Her kan du mærke musikken på en anden måde, end hvis du lyttede derhjemme. Vi anbefaler, at du holder dit sind åbent for al musik, du ved aldrig, hvad der kunne gøre udslaget. Din underviser kender højst sandsynligt de lokale scener, så spørg endelig din underviser om fede oplevelser.

  • Du skal måske besøge Jazzcenteret?

  • Der kunne være folk-rock på SKRÅEN?

  • Måske skal du høre noget klassisk i Musikkens Hus?

Vær ikke nervøs, hvis inspirationen er svær at frembringe. Alle finder ud af, hvad der inspirerer dem, og det sker også for dig. Nogle gange kan en tur i teatret også være sagen!

Kom godt i gang med ukulelen

Jo mere du øver dig, jo bedre bliver du. Derfor er det rigtig godt, at du øver regelmæssigt, så I ikke skal gentage emner i undervisningen. Selvfølgelig skal undervisning i ukulele først og fremmest være sjov og gøre dig glad. Øvning behøver heller ikke være en tidsrøver! Det kan planlægges enkelt, så du ikke skal stresse over det. Her er et par råd til, hvordan du strukturerer din øvning:

  • Øv dig lidt hver dag, 10 minutter er fint!

  • Spil med dine venner, det er motiverende.

  • Find fede ukulele-personligheder på Youtube.

  • Sæt små mål for dig selv fx "i denne uge skal jeg lære 2 akkorder".

  • Tag en pause, hvis det virker uoverskueligt.

  • Fokusér på ca. 2-3 øvelser ad gangen.

Hvilken ukulele passer til mig?

Der findes forskellige ukuleler, og den største forskel er deres størrelse og klang. De mest almindelige ukuleler er sopranukulelen og concert-ukulelen (klinger som en alt), men der findes også tenor og baryton, som er større og klinger dybere. Det vigtigste, når du vælger en ukulele er, at den føles rigtig i dine hænder. Vi anbefaler, at du tager til en musikforretning, og prøver en masse forskellige typer, for at finde en til dig.

Du kan også få ukuleler med output, som kan sættes til et anlæg. Disse er gode, hvis man spiller i band eller spiller mange livekoncerter. Du kan selvfølgelig også skifte mellem forskellige typer ukulele, hvis det er mere din stil.

Du kan også købe en ukulele gennem Mikkels Musikskole - vi har gode begynder-instrumenter til gode priser. Hvis du blot søger gode råd, skal du endelig også bare skrive til os. 

Coronasikker ukuleleundervisning

Hjemmeundervisning er et fedt alternativ, hvis du gerne vil undgå forsamlinger på en musikskole. Mikkels Musikskole følger alle regeringens retningslinjer, og vi har indført vores egne hensyn, som er direkte målrettet musikundervisning. Læs mere om vores egne hensyn her

Ukulelens historie og anatomi

En ukulele har fire strenge, og stemmer typisk i G, C, D og A. Den består af hoved, hals og krop, hvor stemmeskruerne sidder på hovedet. Halsen/gribebrættet er, hvor du former din akkorder, og kroppen forstærker strengenes lyd gennem resonans-hullet. Det er muligt, at sætte en mikrofon i din ukulele, så du kan forstærke lyden på et anlæg.

Mange tror, at ukulelen stammer fra Hawaii, men den blev faktisk bragt til Hawaii fra Portugal i slutningen af 1800-tallet. I Portugal hed instrumentet "Machete De Braga", og var en slægtning til guitaren. Den har bestemt præget den hawaiianske musikkultur, og fik også sit kendte navn "Ukulele" på Hawaii.

Ukuleletyper

Herunder får du et par eksempler, på forskellige moderne typer ukulele:

  • Baryton - Stemmes i D, G, B og E, hvilket giver en markant dybere og mere konsistent lyd. En barytonukulele kan godt stemmes i standard-stemning, men også ofte med G'et stemt en oktav dybere. 

  • Tenor - Denne ukulele stemme typisk i standard-stemning. Den har en noget rigere tone end sopranen, og der er flere bånd, så det er muligt at lave lysere toner

  • Concert - Denne ukulele stemmes også i standard tuning, Dette kaldes "lineær stemning". Den har en lidt mørkere lyd end sopranen, men er en del længere så man kan "vride" strengene.

  • Sopranino - Den allermindste ukulele. Sopraninoen er ikke så udbredt, men i dag kan du faktisk finde rigtig gode versioner af det lille instrument. Her er der ikke meget plads til fingrene på gribebrættet, og klangen er tynd grundet størrelsen på instrumentet. Men er du til udfordringer, så er det helt klart en sjov og spændende opgave at kunne spille på sopranino. 

Pas på dine ører

Hvis du spiller i et band, er det meget vigtigt, at du beskytter dine ører. Høreskader er alt for almindelige blandt musikere, og hørelsen kommer ikke naturligt tilbage. Vi anbefaler altid, at du benytter ørepropper eller formstøbte høreværn. Der findes mange modeller på markedet, som ikke ødelægger fornøjelsen ved at spille. Undersøg endelig markedet for en løsning som passer dig, det vil gavne dig på den lange bane.

Er du ivrig efter at komme i gang?

Hvis du gerne vil begynde allerede nu, så tjek Youtube for gode instruktionsvideoer. Du kan også besøge app-store eller nettet, for at finde grafiske gengivelser af akkorder. Det skader aldrig at være forberedt til din første time, så tjek det endelig ud!

Hvad er en akkord?

En akkord er en harmoni, som består af tre eller flere toner. På en ukulele former du typisk akkorderne med venstre hånd, og slår strengene an med den højre. Toner har en ledende effekt mod andre toner, og det samme gør sig gældende for akkorder. Det er altså ikke tilfældigt, hvilke akkorder, som kommer før og efter hinanden. 

Inspiration til at spille ukulele

Mikkels Musikskole anbefaler, at du lytter til så mange forskellige musikere/bands, som muligt. Enhver musikers vigtigste værktøj, er evnen til at lytte og analysere. Hvis du træner dine ører til at skille instrumenterne fra hinanden, får du nemmere ved at omsætte musikken til praksis. Her er nogle forslag til fede musikere/bands, som du kan starte med:

  • Israel Kamakawiwo'ole
  • Jake Shimabukuro
  • Eddie Vedder
  • Taimane Gardner
  • Feng E
  • Taylor Swift
  • George Harrison
  • Ingrid Michaelson
  • Amanda Palmer
  • Julia Nunes
  • Jason Castro

Hvis du søger lignende instrumenter, har vi også undervisning i bas, mandolin eller banjo. Vi tilbyder også undervisning i sangskrivning (eneundervisning eller max 3 elever), hvis du vil skrive dine egne sange. Hvis du bliver i tvivl, så står vi altid klar med gode råd!