Klaverundervisning

Få en gratis og uforpligtende prøvetime

Lær at spille klaver

Har du altid drømt om at mestre klaverets yndefulde klang og kunne spille dine yndlingssange? I Mikkels Musikskole tilbyder vi:

  • Klaverundervisning hjemme hos dig.
  • Når det passer dig. 
  • Du kan finde vores klaverundervisere over hele landet.
  • Du får altid en gratis og uforpligtende prøvetime.
  • Du kan blive undervist i klaver på alle niveauer helt fra begynder til øvet og elite.

Vi tilbyder altid en prøvetime, så du kan prøve undervisningen af, og du og underviser kan se, om I er et match. Du har prøvetimen, inden du binder dig til nogen form for betaling. 

Lær mere om klaveret med vores underviser Feliks på Youtube:

Hvor kan jeg blive undervist i klaver?

Klaveret er et af vores mest populære instrumenter også blandt underviserne. Mikkels Musikskole er landsdækkende, og vores klaverundervisere er fordelt over hele landet, særligt i de større byer som:

  • København
  • Aalborg
  • Aarhus
  • Odense
  • Roskilde

Hjemmeundervisning i klaver

Vores mission er at gøre musikundervisning tilgængelig for alle i Danmark. Derfor er vores klaverundervisning bygget op således, at vores klaverlærer kommer hjem til jer og underviser. Sammen kan I planlægge undervisningen, så det passer jer alle. 

Det er også en mulighed at blive undervist hjemme hos undervisere, hvis det giver bedre mening for jer, eller på jeres skole. Sidstnævnte kræver dog, at jeres skole har et samarbejde med Mikkels Musikskole

Vores klaverundervisere

Klaverunderviserne i Mikkels Musikskole er: 

  • Dygtige musikere
  • Har altid et pædagogisk udgangspunkt.
  • Tager ansvar for elevens læring, engagement og formen på undervisningen.

Den gratis prøvetime, du altid får i Mikkels Musikskole, er til for, at netop du og underviseren kan se, om I er et godt match. Vi matcher elever og undervisere på baggrund af 

  • Instrument
  • Niveau 
  • Geografi 
  • Særlige ønsker fra eleven. 

Vi tror på, at klaverlærerens evne til at engagere eleven og gøre undervisningen sjov og interessant er lige så vigtig, som lærerens evne på sit instrument.

Undervisningens form

I fællesskab med din underviser finder I ud af, hvordan undervisningen skal se ud, derfor kan undervisningen have forskellige form alt afhængig af elevens behov og niveau. 

Når du vælger klaverundervisning, vil du typisk lære noget om fingersætning, klaverets opbygning, tonernes forhold til hinanden, og hvordan du sidder ved klaveret. Derfra kan undervisningen gå forskellige veje alt afhængig af, hvor du gerne vil hen. 

Undervisningens indhold

Som klaverelev vil du opleve, at I starter simpelt med det grundlæggende læring indenfor instrumentet, måske snakker I også om, hvad du gerne vil lære. Derefter vil forløbet udvikle sig, så indholdet matcher dine evner. 

På klaveret kan I arbejde arbejde med forskelligt fokus, her er et par eksempler:

  • Akkompagnement til fx sang, hvor det er primært er klaverakkorder, I arbejder med. Læs om akkorder længere nede. 
  • Melodi, som typisk er enkelttoner, der bevæger sig efter hinanden.
  • Melodi og akkorder sammen. 
  • Dykke ned i nodesystemet og tage udgangspunkt i numre på noder. 
  • Improvisation og gehør, hvor du primært lytter dig frem.

Hvordan I sammensætter netop dit forløb kan altså se forskelligt ud alt afhængig af dig som elev og den underviser, du har.

Hvor lang tid tager klaverundervisning?

I Mikkels Musikskole har vi en kort bindingsperiode på et modul, som er 10 lektioner. Hos os er privat klaverundervisningen altid 60 minutter per lektion. 

Kan vi få en hel time til at gå?

Ja, det kan I sagtens. Det kan lyde som lang tid, hvis dit barn fx ikke er særlig gammel, men så skal du huske på, at pauser og afbræk undervejs er godt for indlæringen. Ved en time har klaverunderviseren altså mulighed for at indlægge sjove øvelser, anderledes opvarmning, inspirationspause eller lignende. 

Kom godt i gang med klaver

Det er altid vigtigt løbende at holde sine kundskaber på klaveret ved lige. Altså skal du øve dig - og jo mere jo bedre. Her er nogle gode fifs til at din øvning:

  • Det er bedre, at du øver dig 10 minutter om dagen end én time om ugen. 
  • Det er vigtigere, at du får spillet noget end slet ikke.
  • Start med nogle lette øvelser og udvid løbende med flere. Start fx med at skifte mellem to akkorder og udvid med en tredje, så en fjerde osv.
  • Find din egen lyd. Lad være med at stresse over, at det ikke lyder som orginalen.

Dit eget klaver

Et instrument er lige som en god ven: Jo bedre du kender det, jo federe bliver venskabet. Derfor anbefaler vi altid, at du selv har et klaver at spille på derhjemme. Klaveret findes i elektriske udgaver, hvor du har mulighed for at øve og spille uden at forstyrre andre.

Udover den elektriske løsning kan man også spille på et akustisk klaver, som ofte har en mere naturlig klang. Disse klaverer skal dog også stemmes i ny og næ, hvilket et elektrisk klaver ikke skal.

Coronasikker klaverundervisning

Privatundervisning i Mikkels Musikskole er en coronasikker løsning for musikundervisning. Underviseren kommer hjem til jer, hvilket fx betyder færre mennesker ved instrumenterne. Vores undervisere følger regeringens retningslinjer for corona samt Mikkels Musikskoles yderligere retningslinjer, som du kan læse om her.

Om klaveret

Det populære klaver stammer fra omkring 1700-tallet. Klaveret består af hvide og sorte tangenter. Når du trykker på tangenterne aktiverer det en lille filtbeklædt hammer, der slår på nogle strenge inden i klaveret. Det er det, der former lyden. 

Det moderne klaver har typisk 88 tangenter, men dette kan variere. 

Klaveret et fremragende begynder-instrument. Den kronologiske rækkefølge på klaverets tangenter gør det til et instrument, der er let at forstå og tage fat på som begynder. Meget musikteori er også bygget op omkring klaveret, så hvis du gerne vil udvide med musikteori eller hørelære på længere sigt, er det godt at vide lidt om klaveret. 

Klavertyper

Der findes både akustiske og elektriske klaverer. 

Det elektriske klaver:

  • Du kan sætte høretelefoner til og øve dig uden at forstyrre nogen. 
  • Skal ikke stemmes løbende. 

Det akustiske klaver: 

  • Har en dejlig og naturlig klang.
  • Skal stemmes løbende af en klaverstemmer. 

Der findes fx også et flygel, som sammen med bl.a. klaveret kaldes for et piano. Flyglet er i modsætning til et klaver bygget vandret og har den karakteristiske afrundede trekantsform. Du møder ofte flygler i koncertsale. 

Klaverets toner

Klaveret har mange tangenter, men de er ikke alle forskellige toner. Klaveret er bygget op af tonegrupper på i alt 12 toner og kan kendes ved, at de hver især indeholder sorte tangenter af 3 stk og 2 stk. 

Klaverakkorder

Akkorder er toner, der bliver spillet samtidig og er som udgangspunkt stabler af tre toner, hvor du kan stable flere toner ovenpå. Hvis du gerne vil lære noget om akkorder findes der i dag nogle smarte apps til smartphones, hvor du kan finde alle akkorder. Der findes også mange flotte oversigter over toner og akkorder. 

Inspiration til at spille klaver

Vi kan anbefale dig at lytte til forskellige pianister og finde ud af, hvilken slags klaver-musik du godt kan lide. Hvis du går tilbage i historien vil du støde på klaveret som et meget brugt instrument til fx klassisk musik. 

Af klassisk musik kan du fx lytte til: Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Wolfgang Amadeus Mozart, Lang Lang og Martha Argerich.

Der er selvfølgelig også mange rytmiske pianister. Af rytmiske pianister kan du fx lytte til: Herbie Hancock, Oscar Peterson, Art Tatem, Keith Jarred, Diana Krall, Jamie Cullum, Billy Joel, Stevie Wonder, Elton John, Norah Jones og Jerry Lee Lewis.